Schengen kívülről

Schengen kívülről

A Stefan Batory Alapítvány szervezésében rendezték meg az EU keleti szomszédainak vízummentes beutazását sürgető első találkozót 2010. november 25-26-án az alapítvány központjában, Varsóban. Az eseményen a MET-et Jerzy Celichowski képviselte. A találkozó eredményeként a Magyarországi Európa Társaság csatlakozott a Coalition for a European Continent Undivided by Visa Barriers elnevezésű koalícióhoz, amely a vízummentességet kívánja előmozdítani a Keleti Partnerséghez tartozó államok és Oroszország állampolgárai számára.

Melegh Attila képviselte a MET-et a legutóbbi Koalíció a Vízummentes Európáért rendezvényén Varsóban 2012. július 2-án, ahol számos ország 32 szakértője és aktivistája találkozott egymással. A rendezvényen többek között Iurie Bodrug, Moldova varsói nagykövete beszélt az ország vízummentéssége...
Jerzy Celichowski interjút készített Tosics Ivánnal Warszawa? A po co tam jechaæ?  (Varsó? Minek odamenni?) címmel. Mindketten a MET tagjai.
Magyarország a schengeni rendszerben - Bástya vagy kapubejárat? - a MET kiadványa a vízumkiadás magyarországi gyakorlatáról letölthető az Open Space felületről.
Statement by the Steering Committee of the Visa-free Europe Coalition - On planned amendments to rules of entering to Ukraine Warsaw, 30.01.2014
Hegedűs István 2014.