José Luis Buigas a közös kül-, és biztonságpolitikáról tartott rövid értékelést.

José Luis Buigas a közös kül-, és biztonságpolitikáról tartott rövid értékelést.

0 comments

Ennek fo kérdése az volt, hogyan lehet összeegyeztetni a NATO-t és az EU-t. Amerika régi dilemmája, hogy egy gyenge Európa aggasztja ot, mert segítségére szorul, de egy eros Európa is aggasztja, mert azzal veszít hatalmából.

A berlini fal leomlásával egy spekulatív probléma állt elo: szükséges-e NATO jelenlét Európában? A NATO létrejöttének három fo motívuma volt: 1. amerikaiak legyenek benne, 2. az oroszok legyenek kint, 3. a németek legyenek ellenorzés alatt.

Spanyolországbanis érzékeny kérdés volt a NATO tagság, hiszen az amerikai jelenlét Franco rezsimjét erosítette. De el kellett fogadni, hogy a közös gazdasági érdekek közös politikai érdekeket szülnek, amit katonai infrastruktúrával is meg kell védeni.

Az EU-ban jelenleg konszenzus jött létre abban, hogy a megerosített együttmuködést nem lehet a közös védelmi politikára kiterjeszteni. Két modell-elképzelés van:

  1. A francia modell (elszigetelt elképzelés): A NATO-ban levo SHAPE-hoz (szövetséges fegyveres erok európai legfelsobb parancsnoksága) hasonlóan az EU-nak is legyen egy ilyen szerve. Európa egy válsághelyzet esetén autonóm módon tervezze meg lépéseit és csak utána egyeztessen az amerikaiakkal.
  2. Jelenlegi helyzet: vannak olyan válsághelyzetek, amelyben az USA nem vesz részt, de eszközeit kölcsönadja. 
magyar
A Média és politika című nemzetközi konferenciasorozat első rendezvénye a Budapesti Európai Ifjúsági Központban 2000. április 7-8-án. Freedom of the Media in Central and Eastern Europe - International Conference in Budapest, 7-8 April 2000 -
A Média és politika című nemzetközi konferenciasorozat második rendezvénye a Budapesti Európai Ifjúsági Központban 2000. június 2-3-án. European Public Sphere - the European Union and its Coverage in the Media of the Member States and the Candidate Countries  
A Média és politika című nemzetközi konferenciasorozat harmadik rendezvénye a Budapesti Európai Ifjúsági Központban 2000. október 6-7-én. News Media and Politics - Independent Journalism - International Conference in Budapest, 6-7 October 2000 -
Az Élet és Irodalom és a Népszabadság újságírója, a hirszerzo.hu internetes portál vezető szerkesztője előadása a Média és politika - független újságírás című konferencián 2000. október 6-án.
Joan Puigvert a spanyol álláspontról, érdekekrol tartott eloadást az Európai Unió reformjával és bovítésével kapcsolatban. A nizzai folyamat spanyol értékelése szerint elso alkalommal fordult elő, hogy nem integráló, hanem regresszív, dezintegráló jellegu kérdések kerültek elotérbe.