A liberális demokrácia megújítása: Stratégia, vízió, verseny, pártok, civil társadalom

A liberális demokrácia megújítása: Stratégia, vízió, verseny, pártok, civil társadalom

0 comments

© Pixabay

A Magyarországi Európa Társaság 2023. április 20-án megtartott magyar szakértői zártkörű workshopjának összefoglalója

Készítette: Uszkiewicz Erik

Teljes összefoglaló ITT

Ezen a rendezvényen a meghívott elemzők – MET-tagok és vendégek – egyrészt azt a kérdést járták körül különböző szempontok alapján, hogy mennyire konszolidálódott a magyar illiberális, autoriter populista rendszer tizenhárom évvel Orbán Viktor (újbóli) hatalomra kerülése után, másrészt, hogy az itthoni demokrata-liberális erőknek, az ellenzéki pártoknak, a szabadgondolkodású értelmiségieknek és civil szervezeteknek milyen esélyük van a megújulásra a politikai fordulat érdekében. Abban egyetértés mutatkozott, hogy a jobboldali radikális populizmussal és az orbáni hibrid rendszerrel szembenálló politikai szereplők gondolkodásmódjának, viselkedésének, módszereinek, technikáinak stratégiai innovációjára lenne szükség a változás reményében. Mindazonáltal mélyebbre kívántunk ásni: az egy évvel ezelőtti parlamenti választások fényében még élesebben vetődik fel a dilemma, hogy a megszilárdult Fidesz-uralommal szembeszállva – elvi síkon és gyakorlatilag – egyáltalán lehetséges lesz-e a közeljövőben a visszatérés a liberális demokráciák nemzetközi közösségébe.

 Ebben a vázlatos összefoglalóban név nélkül idézünk szakértői véleményeket, megállapításokat és vitatható, vitatandó felvetéseket, igyekezve az egymás után következő rövid hozzászólások dinamikáját is érzékeltetni.

Kapcsolódó tartalom az Open Space felületen
magyar
2023 júniusában megjelent a Magyarországi Európa Társaság "The Renewal of Liberal Democracy: Strategy, Vision, Competition, Parties, Civil Society" című publikációja. 
2017 végén elkészült az EU a polgárok által projekt online kiadványa a párizsi Maison de l'Europe szervezésében. A történelmi áttekintés és értékelés tíz európai civil szervezet, köztük a Magyarországi Európa Társaság két éves közös munkájának eredménye.
Narrative report on the workshop entitled “From Populist, Illiberal Political Narratives to Conspiracy Theories and Fake News in the Visegrád Region and Beyond” organised by the Hungarian Europe Society on 7 June 2018 in Budapest and related activities in the “Open Space, Regional Networking, Me
Európa-párti elképzelés az Európai Unió jövőjéről a visegrádi országok szemszögéből: Elkészült a Magyarországi Európa Társaság összefoglaló vitairata a V4Europe projekt keretében 2018 júliusában Hegedűs István, Radnóti András, Szelényi Zsuzsanna, Végh Zsuzsanna és Uszkiewicz Erik szerkesztésében.
Megjelent a Magyarországi Európa Társaság "Önkény és remény" című elemzése a magyar helyzetről a V21 csoport felkérésére 2019. szeptemberben. Kapcsolódó KONFERENCIA