Mindannyian külföldiek vagyunk!

A 2017. június 13-án elfogadott, a civil szervezetek "átláthatóságáról” szóló, valójában azokat megbélyegző törvényt a Magyarországi Európa Társaság elfogadhatatlannak, a teljes civil társadalom és a liberális demokrácia értékei elleni nyílt támadásnak tekinti. A „külföldről támogatott szervezet” hazug propagandán alapuló címkéje különösen visszataszító felfogást tükröz egy európai uniós és NATO-tagállam részéről, amelynek populista kormánya nem csak a magyarországi civil szférát, de nemzetközi szervezeteket és adományozókat, sőt, szövetségeseinket és közös európai intézményeinket is démonizálja. 

A Magyarországi Európa Társaság szolidaritását fejezi ki a tiltakozás bármely formáját választó civil szervezetekkel. Azokkal, amelyek polgári engedetlenséget hirdettek és a nyílt konfrontációt is vállalják a független civil társadalomért és alapjogaink védelméért, illetve azokkal is, amelyek annak érdekében, hogy fontos magyarországi tevékenységüket és gyakran az állam helyett elvégzett munkájukat folytatni tudják, kényszerűen regisztrálnak. 

A MET megalakulása óta rendszeresen kapott külföldi szervezetektől támogatást, amire büszkék vagyunk. A jövőben is pályázni kívánunk a demokrácia és a jogállam ügyét szívükön viselő európai és amerikai alapítványokhoz, hogy hasonló felfogású külföldi és belföldi partnereinkkel együttműködve szabadon képviseljük értékrendünket. 

Budapest, 2017. július vége

*A nyilatkozat nem feltétlenül tükrözi minden MET-tag véleményét. Ezt az állásfoglalást a Társaság egyhangúan, ötvenhárom támogató szavazattal fogadta el.


Sajtóvisszhang:

Újabb civil szervezet tiltakozik a megbélyegzés ellen. Hvg.hu, 2017. július 27.